ZárZorro - zárcsere blog

ZárZorro - zárcsere blog

Zártípusok

2017. június 05. - bergluft szakal zsolt

Zárszerkezet

A zárszerkezet egy olyan mechanikus eszköz, amelynek a segítségével a nyílászárókat, ajtókat, ablakokat záródóvá tudjuk tenni. Ennek tekintetében beszélhetünk ajtó- és ablak zárszerkezetekről.

Leírása

Az ajtózár-szerkezet lehet egy- vagy többpontos. Alkalmazható fa-, fém-, műanyag-, esetleg lemezajtók esetében.

Az ablakzár-szerkezetek főként fa-, műanyag-és alumínium portálokra jellemző. Általában mindenkinek, vagy fa-, vagy műanyag ablakai vannak Magyarországon. A régi fa ablakok, családi házak és bérházak esetében azt a megoldást alkalmazták, hogy a takaróléc alá elrejtettek egy felfelé és lefelé záródó rudat, és középen, a rézkilincs elfordításával, alul és fölül egy kampóval zárta az ablakot.

Ha ennél még régebbre visszamegyünk az időben, akkor az ablakok kilincsének elfordításával egy kis fémlemez-háromszög fordult ki, amely biztosította az ablak záródását.

Az ajtózáraknál a zárszerkezet régebben csak egyirányú-, azaz előrefele történő záródást biztosított. A betörések számának növekedésével kifejlesztették a többpontos, azaz több ponton záródó ajtózárakat. Ezek többirányú záródást végeznek, melyek maximum négy irányba (fel-, le-, előre- és hátrafelé) záródnak.

Típusai

A zárszerkezetek a bejárati ajtók esetében lehetnek bevésőzárak, portálzárak, pánikzárak, retesz-zárak, biztonsági zárak, trezorzárak, stb.

Bevésőzárak:

Zártszelvénybe, fa- vagy fém ajtóba szerelik, az ajtó élébe. A kialakítandó zárház méretét a bevésőzár-szerkezet doboz mérte- és formája határozza meg. Tehát egy kialakított vájatba, résbe csúszik bele ez a típusú zár. A rögzítése előlapon keresztül történik. A kulcs- és kilincs nyílása az ajtólapon kívül és belül van kialakítva.

Portálzárak:

Rácsokba, alumínium portálokba, keskeny méretének köszönhetően, remekül alkalmazható. Egy- és többirányú záródást képes biztosítani. Tollas kulcsos- és cilinderes verzióban egyaránt léteznek. Vannak csapdanyelves-, kicsapónyelves- és hordógörgős változatai.

Pánikzárak:

A pánik zárak felhasználási területei egyoldali záródással van biztosítva. Például mozibejárat, tűzgátló ajtók, bevásárló központok, raktárak helységeinek lezárására. Belülről általában egy hosszú kart szoktak szerelni, amelynek lenyomásával az ajtó kifelé könnyedén nyílik.

Biztonsági zárak:

A biztonsági zár mindenkinek mást jelent. Beszélhetünk felhúzó kilincses ajtóél vasalatokról, Mul-T-Lock zárakról, hevederzárakról, többpontos zárakról, stb. A lényeg, hogy a szerkezetük valamilyen szintű MABISZ besorolást kapott.

A biztonsági zárakat több nemzet is gyártja, pl. németek, olaszok, kínaiak, magyarok, izraeliek, stb. Főként a cilinderes meghajtás a jellemző, ahol érdemes külön ügyelni a szerkezetet működtető zárbetétek minőségére.

Trezorzárak:

Magyarországon a legelterjedtebb a trezorzár tollas kulcsos verziója. Ezen belül Dierre, Viro, Securemme, CR, Cisa, Cerutti, Potent, Iseo, Moia, Sab gyártmányokról beszélhetünk. Főként három irányba záródnak, balos- vagy jobbos nyitásnak megfelelően, kódolható-, fix- és cserélhető lamellás változatokban. Ezek magas biztonsági fokozatú, MABISZ tanúsítvánnyal ellátott, masszív zárszerkezetek. Működési elvük a páncélszekrény záraihoz hasonló.

 

Wikipédia

Zárzorró

Kulcsmásolás Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://zarzorro.blog.hu/api/trackback/id/tr7112565887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása