ZárZorro - zárcsere blog

ZárZorro - zárcsere blog

Az 5 másodperces trükk - A leggyakoribb zárfeltöréses módszerek

2017. május 26. - bergluft szakal zsolt


Magyarországon nagyvonalakban mindössze kétfajta betörési módszer létezik, az egyik az ajtóbefeszítés, a másik a zárfeltöréses módszer.

 

kep.jpg

Az ajtóbefeszítés, mint betörési módszer

Az ajtóbefeszítés az, amikor egy feszítőszerszámot az ajtótok és az ajtólap közé helyeznek, majd az erőkar segítségével az ajtót elfeszítik a tokjától.

Ez is tartozhat a zártöréses módszerek tág témakörébe, mert az ajtózár ilyenkor kibukik a fogadóból, így nyitva is az ajtó. Ez a nyitás népszerű a vékony lemezajtóknál, a faajtóknál, a kétszárnyú bejárati ajtóknál és a műanyag ajtóknál.

Gyakorlatilag elmondható, hogy minden olyan esetben alkalmazható, ahol maga az ajtó szerkezete gyenge- vagy rugalmas anyagból készült.

Ennél a módszernél a betörő nem foglalkozik azzal, hogy mekkora a kárt csinál, a gyorsaság, hatékonyság a fontos. Mindössze egy 1-2 perc alatt véghezvihető. Az „áldozat” pedig majd vehet egy új ajtót.

A szó szerinti zártöréses behatolási módszerek közé is jó néhány fogás besorolható. Ezeket részleteznénk mai írásunkban.

 

A zárbetét töréses módszer alkalmazása

Az első számú kedvelt zártörési módszer a zárbetét-törés.

Ilyenkor egy fogó, vagy az interneten beszerezhető zárbetét-törő eszköz segítségével, az ajtó síkjából kilógó zárbetétet jobbra-balra történő tekergetéssel kettétörik, majd akár egy csavarhúzóval a zárszerkezetet visszanyitják.

Ezáltal az ajtó kinyílik. Ehhez különösebb szakmai tudás nem kell, bárki elvégezheti. A szükséges szerszámok pedig egy zsebben is elférnek, nem kelt feltűnést a betörő személye. A zártörés nem jár zajjal, és rövid időt vesz igénybe, csupán egy, maximum két percet.

Mikor használják ezt a módszert? Főképpen akkor, amikor nem a megfelelő méretű zárbetét van az ajtóban, és annak egy része kilóg az ajtó síkjából.

Talán megdöbbentőnek találják a számadatot, de 10 esetből 5 alkalommal éppen ez a helyzet. Ráadásul, ezek vagy rossz minőségű zárbetétek, vagy akár középkategóriásak is lehetnek, ám egyikük sem rendelkezik törésvédelemmel.

Szintén fontos megemlíteni, hogy az ún. zárvédő pajzs éppen ezt a tevékenységet, a zártörést hivatott megelőzni. A zárvédő pajzs körbeöleli a zárbetétet, így az nem lóg ki az ajtó síkjából. Azonban szintén gyakori a gyenge anyagól, alumíniumból készült védőpajzsok alkalmazása, ami nem megfelelő. A gyenge zárpajzsot akár egy csavarhúzóval lefeszítik, így máris hozzáférhető a zárbetét.

A megoldás?

Minőségi, törésvédelemmel ellátott zárbetétek használata; illetve erős anyagból készült, vastag zárvédőpajzs alkalmazása, amely kettő darab, belülről rögzített, átmenő csavarral biztosítja, hogy kívülről ne tudják azt levenni. A leghatásosabb megoldás azonban a kettő együttes alkalmazása.

Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az ár-érzékeny magyar piacon ez a megoldás kevés anyagi ráfordításból nem hozható ki. A törésvédett zárbetétek a prémium kategóriába tartoznak, ezek pedig alapméret esetében is, 20 ezer forint körüli árnál kezdődnek. Számolni kell továbbá a zárvédő pajzs költségével is. Ennek az árát a forma, a színvilág és az anyagerősség határozza meg, kb. 5000 és 25000 Ft közötti összegre lehet számítani.

 

Zármanipulációval történő nyitási módszerek

A manipulációs módszerrel történő zárnyitás megosztja a szakmát. Vannak, akik azt mondják, ezek nem gyakoriak, ám mi sokszor találkozunk ilyen nyitással.

Zármanipulációs nyitás alatt egy speciális szerszámmal, zárfésűvel, történő nyitást értjük leginkább. Ilyenkor ezt a szerszámot behelyezik a zárbetétbe és a zárbetét csapjait sorban lenyomogatják azt szimulálva, mintha a saját kulcsát helyezték volna bele. Így a zárbetét nyitja a szerkezetet és az ajtót.

Olcsó, kínai zárbetétek, illetve a régi, hagyományos, fogazott kulcsos zárbetétek esetében ez nem egy nagy mutatvány, teljesen halk és pár perc alatt megvan. Külsérelmi nyom ennek a nyitásnak a következtében egyáltalán nincs, a zárbetét utána ugyanúgy használható, csupán annyit vesz észre a gyanútlan tulajdonos, hogy az ajtó nyitva van. Érdekességképpen megjegyezném, hogy olyannal is találkoztunk már, amikor a betörő annyira profi és intelligens volt, hogy ezzel a módszerrel vissza is zárta maga után az ajtót. Csak a felforgatott és kirabolt lakás mutatta, hogy bizony betörő járt itt. Illetve a rendőrségi szakértői jegyzőkönyv tanúsította a zárbetét megvizsgálása után, hogy zármanipulációs eljárással történt a behatolás.

A rossz hír az, hogy még a középkategóriás zárbetétek is nyithatók manipulációs módszerrel, bár ezek esetében, nem ez a leggyakoribb erőszakos nyitási mód.

Természetesen a manipulációs zárnyitás ellen is lehet védekezni. Olyan felsőkategóriás zárbetétet kell alkalmazni, amelyek csap a csapban rendszerűek. Ezeknél a zárbetéteknél egy csapon belül van egy másik, belső csap is, és mindkettő együttes lenyomása szükséges a zármanipulációhoz. Itt egymás után hat ilyen külső- és belső csaprendszer van, aminek a nyitása egy zárfésűvel és két kézzel fizikailag nem megoldható. Ezért védettek ezek a zárbetétek 100 százalékban a manipulációs zárnyitás ellen.

 

Beütőkulcsos zárnyitási módszer

A beütő-kulcsos, ún. bump-key módszer alkalmazása is népszerű, persze csakis a hozzáértő, profi betörők számára.

Ennek a módszernek az a lényege, hogy egy beütő-kulcsot készítenek, amely az adott zárbetétbe belehelyezhető, de nem fordítja el azt. A behelyezés után egy gumikalapáccsal ütést mérnek a kulcs tetejére, és ennek a hatására, az úgy fordítja el a kulcsot, mintha a saját kulcsa lenne. Hétköznapi nyelvre fordítva megszédülnek a zárbetétben a csapok, így nem tud különbséget tenni a saját- illetve a beütő-kulcs között. Ilyenkor szintén könnyedén és nyomtalanul nyílik a bejárati ajtó.

Ez a módszer kb. 5 másodpercet(!) vesz igénybe, és teljesen halktalan.

Leginkább a kínai bejárati ajtóknál alkalmazzák, hiszen rendkívül gyors, egyszerű és nagyon hatékony módszer.



Hogyan védekezzünk a leggyakoribb zártöréses módszerek ellen?

Mint szakemberek, azt tudjuk javasolni, hogy mindenképp a minőséget érdemes választani.

Biztonságos megoldást csak a felsőkategóriás zárbetétek jelentenek, illetve az erős törésvédő pajzsok, amelyek miatt a zárbetét nem hozzáférhető. Ezen termékek alkalmazásával elérhető, hogy a betörő inkább egy másik ajtót vegyen célba.

Befeszítés ellen is léteznek biztonsági másodzárak, hevederzárak a piacon, amelyek megfelelő védelmet tudnak nyújtani.

Vásárlás, megrendelés előtt érdemes egy kis tanulmányt végezni, energiát és időt áldozni arra, hogy mit kínálnak az üzletek, a szakemberek, a zárszerviz cégek a fentiek alapján. A megfelelő utánajárással, kis internetes kutatással mindenki maga eldöntheti melyik megoldás az, amely a megfelelő védelmet nyújthatja a lakásajtónak, a pénztárcája figyelembe vételével.

Bővebb információért forduljanak zárcserével foglalkozó cégünkhöz!

 

 

P.S.: Pro Tipp: Itt a nyár és vele a betörések is. Íme 5 hasznos tipp, hogy elkerüld a bajt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zarzorro.blog.hu/api/trackback/id/tr6612541539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.05.26. 16:37:42

Hoppááááá...ezt kipróbálom az ajtómon, az ABUS márkáról mi a véleményetek?

Ketrec_rázza_a_majmot 2017.05.26. 17:17:13

A cilinderzárak helyett Lálity zárat érdemesebb, azt nem nyitják ilyen könnyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.26. 18:28:51

Ez nem semmi. A videó többszöri tanulmányozása után akár betörőnek elmehetnék?

igazi hős 2017.05.26. 18:58:17

@Burgermeister: ABUS-hoz is lehet "mesterkulcsot" csinálni, ami így, ütögetéssel kinyitja: www.youtube.com/watch?v=qw-7dGamtF0
Sőt, sima álkulccsal is kinyitják a szakemberek:
www.youtube.com/watch?v=hltZq8WVV7M

daito 2017.05.27. 09:02:37

@Burgermeister: ABUS-ból is van olcsó és drágább-jobb zár. Ha valami tök alap van benne - az elsősorban csak minőségileg lesz jobb a kínaiaknál - tehát mondjuk nem fog esetleg 1 éven belül belehalni az ajtóba. (Olcsó kínai zárbetétek tudnak ilyet is.) Ha van 3 rottweiler az ajtód és a kertkapu között - akkor elég lesz az is. :-))
Közepes áron már többet kapsz, ha a drágábbakat veszed/vetted - az már elég sokat tud. (Talán mindent.)
Én személy szerint a bejárati ajtóimba izraelit vettem, de a másik jelölt ABUS volt mindig. (Elérhetőség és ár miatt.)
Csak nem akarnám hinteni a hülyeséget szakemberek blogján.

daito 2017.05.27. 09:04:31

@igazi hős: azért megjegyezném, hogy az a modell vagy 10 éves, az álkulccsal meg 3 percig játszott az ember. Lehet szeretni, nem-szeretni az ABUS-t, de nem a kínai 5 másodperces kategória.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.05.27. 11:21:01

"Vásárlás, megrendelés előtt érdemes egy kis tanulmányt végezni, energiát és időt áldozni arra, hogy mit kínálnak az üzletek, a szakemberek, a zárszerviz cégek a fentiek alapján"
Á, ismereteket szerezni már nem divat... jó drágán gagyit venni, majd hőbörögni, amikor mégis feltörik, az divat.
Mondjuk ha valaki be akar menni valahová, az be is fog. A lényeg inkább az, hogy ne legyen érdemes.
Meg jó zár mellé sem árt a riasztó...
süti beállítások módosítása